Zakwaszenie organizmu- temat w ostatnim czasie bardzo popularny i promowany medialnie przez szereg instytucji, począwszy od firm farmaceutycznych, przez dietetykow aż do programów śniadaniowych.
O co tak na prawdę chodzi z zakwaszeniem organizmu?
By różne Procesy biologiczne, chemiczne, fizjologiczne w ludzkim ciele mogły odpowiednio przebiegać wymagają spełnienia specyficznych warunków. Jednym z nich jest utrzymanie równowagi kwasowo- zasadowej.
Sytuacja prawidłowa to taka, kiedy substancji zakwaszajacych organizm jest tyle samo co tych odkwaszajacych, wtedy wspomniana równowaga zostaje zachowana (prawidłowa wartość to ok 7,35 pH).
Jednak Jak pokazują doświadczenia 95% ludzi ma zakwaszony organizm, czyli organizm ma niższe pH niż wspomniane wcześniej 7.35.
Co wiec zakwasza nasz organizm, że jest to obecnie tak powszechny problem?
Przede wszystkim cukier w naszej diecie, w tym także białe pieczywo czy makarony. Ponadto zakwaszająco działają mięsa, picie napojów słodzonych, kawy, nadmierna lub brak aktywności fizycznej, stres, szybkie tempo życia.
Konsekwencją zakwaszonego organizmu jest osłabiona odporność, problemy z układem pokarmowym i trawiennym, ciągłe zmęczenie, brak efektów w odchudzaniu, anemia, problemy ze skórą. Oprócz tego w zakwaszonym organizmie bardzo łatwo rozmnażają sie i rozrastają grzyby czy pasożyty, co w konsekwencji ma ogromny wpływ np. na układ hormonalny.
Aby wyeliminować problem zakwaszenie należy wprowadzić do diety dużą ilość chlorofilu- zielonego barwnika znajdującego sie w zielonych częściach roślin. Warto jednak pamietać, że niektóre organy wewnętrzne specjalnie mają inny odczyn pH, co warunkuje spełnianie ich specyficznych funkcji. Takim organem jest np. żołądek- a właściwie zawarty w nim sok żołądkowy- który ma odczyn bardzo kwaśny (pH na poziome 1,5-2).
Organizm na być lekko zasadowy, żołądek zaś kwaśny i wbrew pozorom odkwaszanie organizmu nie szkodzi tej zależności.
Zakwasznenie organizmu a zakwaszenie żołądka to dwie, kompletnie inne sprawy;
O metodach zakwaszenia żołądka z pewnością niebawem napiszemy.
A Ty ile zielonych warzyw zjadasz w ciągu dnia? A może jak 95% społeczeństwa polskiego też jesteś zakwaszony?
Rozanna Żyrek