Serwis korzysta z plików cookies i umożliwia ich zamieszczanie osobom trzecim. Pliki cookie pozwalają na poznanie Twoich preferencji na podstawie zachowań w serwisie. Uznajemy, że jeżeli kontynuujesz korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę. Poznaj szczegóły i możliwości zmiany ustawień w Polityce Cookies.
Dietetyk Żory, Dietetyk Cieszyn - Analiza Żywej Kropli Krwi, Poradnie medi Diet
Poznaj sposób na najlepsze trawienie - Poradnia medi Diet, Dietetk Żory, Dietetyk Cieszyn, Dietetyk Śląsk

Poznaj sposób na najlepsze trawienie

Zakwaszenie żołądka czyli temat ostatnio często mylony z zakwaszeniem organizmu, oba zjawiska łączy podobna nazwa jednak… na tym wszystkie podobieństwa się kończą.

 

Nasz żołądek jest stworzony do funkcjonowania w bardzo kwaśnym środowisku tj. pH na poziomie 1,5-2. Kwaśne soki żołądkowe odpowiadają za właściwe trawienie cukrów, białek i tłuszczy. Stąd do właściwej pracy układu trawiennego, a co za tym idzie za dobrym zdrowiem i samopoczuciem organizmu potrzeba dobrze zakwaszonego żołądka.

 

Należy pamiętać, że węglowodany i tłuszcze zaczynamy trawić już w jamie ustnej, dlatego źle zakwaszony żołądek to największy problem z trawieniem białek. Poza funkcją trawienną żołądek pełni rolę bakteriobójczą i grzybobójczą- mikroorganizmy nie są w stanie przeżyć po zetknięciu się z kwasem solnym.

 

Sposób by sprawdzić zakwaszenie żołądka jest prosty i bezpieczny; mianowicie wypijamypół szklanki wody z połową łyżeczki sody oczyszczonej rano na czczo, kiedy wstaniemy z łóżka. Następnie mierzymy czas od wypicia sody z wodą do odbicia się w żołądku. Roztwór sodu połączony z kwasem żołądkowym zaczyna reagować,  wydziela dwutlenek węgla i dochodzi do „beknięcia”. Odbicie powinno nastąpić od 90 sekund do max 3min. Jeżeli się nie odbije to znaczy, że żołądek ma niewłaściwe pH.

 

Jakie problemy mogą wynikać ze źle zakwaszonego żołądka? Przez złe strawienie białek jego resztki mogą dostać się do krwioobiegu co może wywoływać dolegliwości takie jak:

 

  • bóle kolan,

  • depresje,

  • bezsenność,

  • silny kaszel,

  • problemy skórne: egzema, wysypki, plamy itd.

  • astmę,

  • problemy z trawieniem,

  • złe wchłanianie

  • bóle głowy,

  • anemie,

  • niestrawione białka mogą być alergenami, co powoduje alergie



Zadbanie o prawidłowe pH żołądka sprawi, że organizm lepiej będzie trawił i wchłaniał produkty trawienia przez co możemy przeciwdziałać niedoborom składników odżywczych.

 

A Ty zrobiłeś już test z sodą oczyszczoną? Jakie były tego efekty?

 

Rozanna Żyrek