Serwis korzysta z plików cookies i umożliwia ich zamieszczanie osobom trzecim. Pliki cookie pozwalają na poznanie Twoich preferencji na podstawie zachowań w serwisie. Uznajemy, że jeżeli kontynuujesz korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę. Poznaj szczegóły i możliwości zmiany ustawień w Polityce Cookies.
Dietetyk Żory, Dietetyk Cieszyn - Analiza Żywej Kropli Krwi, Poradnie medi Diet
Po co Ci jelito grube? cz. II - Poradnia medi Diet, Dietetk Żory, Dietetyk Cieszyn, Dietetyk Śląsk

Po co Ci jelito grube? cz. II

JELITO GRUBE kojarzy się nam najczęściej z porannymi wizytami w toalecie jednak okazuje się, że to nie tylko rura służąca wydalaniu mas kałowych z organizmu.

 

W jelicie grubym następuje bardzo ważny dla utrzymania homeostazy ciała proces, czyli wchłanianie wody i elektrolitów. Jelito grube (którego długość to około 1,5 metra) jest w stanie odzyskać do 90% wody zawartej w treści pokarmowej, która do niego dociera co daje nam średnio około 2 litrów wody na dobę! Jeżeli pijemy zbyt małą ilość wody w ciągu dnia dochodzi do filtrowania wody „brudnej” z jelit…

 

Ponadto w świetle jelita obecne są bakterie, które odpowiadają za produkcję witamin z grupy B i K1. Obecność tych witamin uniemożliwia rozwój potencjalnie szkodliwych mikroorganizmów odpowiadających za powstawanie niektórych chorób zakaźnych.



Jedną z najistotniejszych funkcji jelita grubego, a właściwie jego końcowego odcinka, jest wydalanie kału. Czynność ta regulowana jest przez mechanizmy odpowiadające za przesuwanie stolca. Wraz ze stolcem wydalamy zbędne produkty przemiany materii oraz toksyny.

 

Regularne wypróżnianie się (minimum raz dziennie) jest ważnym elementem profilaktyki i warunkuje utrzymanie zdrowia i dobrej kondycji organizmu na długi czas.

Jeżeli zauważasz u siebie zaparcia, czy uczucie niepełnego wypróżnienia to w ten sposób organizm sygnalizuje Ci, że nie wszystko jest w porządku.

 

Rozanna Żyrek