Mikroflora jelitowa to obszerna grupa mikroorganizmów, tworzących swoisty ekosystem, od którego, w dużej mierze, zależy zdrowie organizmu. Ludzkie jelito grube zawiera ponad 200 gatunków bakterii, a w organizmie dorosłego człowieka znajduje się ponad 1kg bakterii jelitowych!
Probiotykami najczęściej nazywamy gatunki należące do bakterii fermentacji mlekowej z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium.
Badania dowiodły, że bakterie określane mianem probiotyków stymulują system immunologiczny przez co pomagają zwalczyć organizmy patogenne lub zapobiec ich zagnieżdżeniu w organizmie. Ponadto probiotyki wykazują działanie lecznicze w różnych zaburzeniach przewodu pokarmowego (biegunki, wzdęcia, zaparcia itd.) wpływają także na uregulowanie pracy przewodu pokarmowego.
Badania wykazały zdolność pewnych szczepów probiotycznych do zapobiegania reakcjom alergicznym, a także do przyśpieszenia perystaltyki jelit.
Probiotyki zasiedlając florę bakteryjną jelit redukują stany zapalne i wzmacniają aktywność immunologiczną co ogranicza procesy kancerogenne. W podobny sposób pomagają w zwalczeniu infekcji bakteryjnych lub grzybiczych. Oprócz tego przeciwdziałają negatywnym skutkom chemioterapii i radioterapii.
Bakterie probiotyczne są również pomocne przy nietolerancji laktozy (cukru mlecznego) ponieważ wytarzają enzym umożliwiający rozkład laktozy.
„Dobra” flora jelitowa jest zdolna do usuwania negatywnych skutków zanieczyszczeń środowiska (np. zanieczyszczeń wody) a także toksyn pochodzących z palenia tytoniu.
Mało kiedy mówi się o tym, że probiotyki przyczyniają się do obniżania poziomu fibrynogenu, którego nadmiar powoduje powstawanie zakrzepów, a w konsekwencji prowadzi do zaburzeń pracy układu krążenia i zawału mięśnia sercowego.
Warto zadbać o kondycję naszej flory bakteryjnej na co dzień- wzbogacić dietę o jogurty probiotyczne czy kiszonki. Dobrze by dostarczać również prebiotyki czyli np. substancje roślinne odżywiające bakterie probiotyczne takie jak inulina, czy aloes.
Pamiętajmy, że Probiotyki BEZWZGLĘDNIE powinny być stosowane przy każdej antybiotykoterapii a także jakiś czas po niej oraz przez pewien okres czasu, gdy pojawiają się określone zaburzenia w organizmie.
Właściwy probiotyk oraz prebiotyk, sposób stosowania i potrzebną ilość dobierze dietetyk po wcześniejszym wywiadzie, dlatego, że każdy organizm należy traktować indywidualnie.
Rozanna Żyrek