Serwis korzysta z plików cookies i umożliwia ich zamieszczanie osobom trzecim. Pliki cookie pozwalają na poznanie Twoich preferencji na podstawie zachowań w serwisie. Uznajemy, że jeżeli kontynuujesz korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę. Poznaj szczegóły i możliwości zmiany ustawień w Polityce Cookies.
Dietetyk Żory, Dietetyk Cieszyn - Analiza Żywej Kropli Krwi, Poradnie medi Diet
Zakwaszenie organizmu lub równowaga, co wybierasz? - Poradnia medi Diet, Dietetk Żory, Dietetyk Cieszyn, Dietetyk Śląsk

Zakwaszenie organizmu lub równowaga, co wybierasz?

Zakwaszenie organizmu- temat w ostatnim czasie bardzo popularny i promowany medialnie przez szereg instytucji, począwszy od firm farmaceutycznych, przez dietetykow aż do programów śniadaniowych.

 

O co tak na prawdę chodzi z zakwaszeniem organizmu?

By różne Procesy biologiczne, chemiczne, fizjologiczne w ludzkim ciele mogły odpowiednio przebiegać wymagają spełnienia specyficznych warunków. Jednym z nich jest utrzymanie równowagi kwasowo- zasadowej.

Sytuacja prawidłowa to taka, kiedy substancji zakwaszajacych organizm jest tyle samo co tych odkwaszajacych, wtedy wspomniana równowaga zostaje zachowana (prawidłowa wartość to ok 7,35 pH).

Jednak Jak pokazują doświadczenia 95% ludzi ma zakwaszony organizm, czyli organizm ma niższe pH niż wspomniane wcześniej 7.35.

 

Co wiec zakwasza nasz organizm, że jest to obecnie tak powszechny problem?

Przede wszystkim cukier w naszej diecie, w tym także białe pieczywo czy makarony. Ponadto zakwaszająco działają mięsa, picie napojów słodzonych, kawy, nadmierna lub brak aktywności fizycznej, stres, szybkie tempo życia.

Konsekwencją zakwaszonego organizmu jest osłabiona odporność, problemy z układem pokarmowym i trawiennym, ciągłe zmęczenie, brak efektów w odchudzaniu, anemia, problemy ze skórą. Oprócz tego w zakwaszonym organizmie bardzo łatwo rozmnażają sie i rozrastają grzyby czy pasożyty, co w konsekwencji ma ogromny wpływ np. na układ hormonalny.

Aby wyeliminować problem zakwaszenie należy wprowadzić do diety dużą ilość chlorofilu- zielonego barwnika znajdującego sie w zielonych częściach roślin. Warto jednak pamietać, że niektóre organy wewnętrzne specjalnie mają inny odczyn pH, co warunkuje spełnianie ich specyficznych funkcji. Takim organem jest np. żołądek- a właściwie zawarty w nim sok żołądkowy- który ma odczyn bardzo kwaśny (pH na poziome 1,5-2).  

Organizm na być lekko zasadowy, żołądek zaś kwaśny i wbrew pozorom odkwaszanie organizmu nie szkodzi tej zależności.

 

Zakwasznenie organizmu a zakwaszenie żołądka to dwie, kompletnie inne sprawy;

 

O metodach zakwaszenia żołądka z pewnością niebawem napiszemy.

 

A Ty ile zielonych warzyw zjadasz w ciągu dnia? A może jak 95% społeczeństwa polskiego też jesteś zakwaszony?

 

Rozanna Żyrek