Serwis korzysta z plików cookies i umożliwia ich zamieszczanie osobom trzecim. Pliki cookie pozwalają na poznanie Twoich preferencji na podstawie zachowań w serwisie. Uznajemy, że jeżeli kontynuujesz korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę. Poznaj szczegóły i możliwości zmiany ustawień w Polityce Cookies.
Dietetyk Żory, Dietetyk Cieszyn - Analiza Żywej Kropli Krwi, Poradnie medi Diet
Candida albicans cz I - Poradnia medi Diet, Dietetk Żory, Dietetyk Cieszyn, Dietetyk Śląsk

Candida albicans cz I

 

Często spotykamy się z osobami, które mówią o grzybicy przewodu pokarmowego. A konkretnie chodzi o przerost grzyba zwanego Candida albicans, który naturalnie występuje w jelicie grubym i tam spełnia swoją fizjologiczną rolę. Do nadmiernego rozrostu Candidy dochodzi najczęściej kiedy odporność organizmu zostaje osłabiona, sprzyjają temu kuracje antybiotykami. Candida może przemieścić się do innych narządów (szok!). Należy pamiętać, że przy używaniu antybiotyków niezbędne jest przyjmowanie prebiotyków i probiotyków.

 

Polska zajmuje czwartą pozycję w Europie pod względem częstości występowania grzybicy stóp – ma ją niemal co drugi Polak. Co piąty cierpi na grzybicę paznokci. Są to najczęściej kolonie Candida albicans.

 

Nadmierny rozrost Candidy obniża odporność co sprzyja rozwojowi poważnych chorób. Kandydoza może być przyczyną m.in. zespołu jelita drażliwego, astmy, wzdęć (bębnicy) i chronicznego zmęczenia.

 

Nie wystarczy zewnętrzenie zniszczyć kolonie grzybów jak to dzieje się w przypadku walki z grzybicą. Trzeba przeszkodzić namnażaniu się grzybów i sprawić, by znów stały się mniejszością w Twojej florze jelitowej (jako że bakterie jelitowe potrzebują mikroflory grzybowej)..

 

Szczepy probiotyczne między innymi hamują nadmierny rozwój flory grzybiczej, regenerują prawidłową florę bakteryjną, zapewniają prawidłową równowagę między bakteriami a drożdżami.

 

Rozanna Żyrek